Ekspres do kawy - Kawowy

profesjonalne ekspresy

A wszystko w celu bezpośredniego spożycia

Dziś trudno nam sobie wyobrazić świat bez kawy. Kawa jest współcześnie zaliczana do najpopularniejszych używek na świecie. Jest też głównym źródłem kofeiny. Kawa dla wielu jest ważniejsza niż herbata, niż sok, czy kompo

Ekspres do kawy - Kawowy profesjonalne ekspresy
t. Są tacy ludzie, którzy w ogóle nie piją innych płynów, lecz tylko kawę rozpuszczalną, kawę parzoną lub smakuje im wyłącznie kawa włoska. Włoskie espresso smakuje wielu osobom, a zwłaszcza gdy przebywają we Włoszech i sączą kawę w kawiarni lub restauracji. Dlatego sprzedaż kawy włoskiej w popularnych włoskich miejscach turystycznych jest bardzo duża. Kawa, którą uwielbiamy pić każdego dnia swój początek wzięła w Etiopii. Na kontynencie europejskim pojawiła się dopiero w szesnastym wieku. A do naszego kraju trafiła w pod koniec siedemnastego wieku. I początkowo piła ją tylko zamożna część polskiego społeczeństwa. Lecz szybko dotarła także do restauracji i zyskała popularność. Kawa wytwarzana jest ziaren kawowca, które to ziarna najpierw są palone, a potem mielone lub poddawane instantyzacji. Instantyzacja jest procesem doprowadzenia sproszkowanego koncentratu produktu do stanu, w którym można go łatwo i szybko rozpuścić w wodzie. A wszystko w celu bezpośredniego spożycia produktu.


Jeśli komuś taki rodzaj kawy wydaje

Kawa to najlepszy napój na poranne rozbudzenie. Większość ludzi rozpoczyna swój dzień od filiżanki gorącego, czarnego espresso. Doskonale w tej roli sprawdza się kawa włoska. Pełna bogatego smaku i aromatu. Jeśli komuś taki rodzaj kawy wydaje się być za mocny, może do smaku dodać sobie mleka. Kawa jest wtedy delikatniejsza i może przypaść do gustu większej ilości koneserów kawy. Liczne promocje sprawiają, że coraz częściej do użytku domowego kupowane są ekspresy ciśnieniowe. Powodują one, że za sprawą jednego przycisku możemy się delektować dowolnie wybranym napojem. Od caffe latte do podwójnego espresso. Dla każdego coś innego. Sprzedaż kawy dzięki temu rownież rośnie, gdyż lepszej jakości ziarna kawy smakują bardziej, niż produkt byle jakiej jakości. Jeśli chcemy delektować się napojem, to powinniśmy użyć do jego przyrządzenia najlepszej jakości składników. A jeśli już mamy to wszystko, to ważne jest również w czym tę kawę zaserwujemy. Producenci prześcigają się w wymyślaniu przeróżnych udogodnień i gadżetów. Na przykład szklanki z podwójnymi ściankami pozwolą dłużej zachować temperaturę napoju.


Sytuacja uległa zmianie kiedy Europejczycy założyli

Do europejskich filiżanek napój z ziaren kawowca zawitał około XVI wieku i uważany był za medyczny specyfik. Kawa była bardzo rzadkim i drogim dobrem, długo niedostępnym dla ludzi z niskich czy nawet średnich warstw społecznych. Sytuacja uległa zmianie, kiedy Europejczycy założyli własne plantacje w koloniach Azji i Ameryki Południowej, a Bliski Wschód przestał być jedynym dostawcą kawy dla Starego Kontynentu. Na początku XIX wieku już nie tylko elity, ale praktycznie każdy Europejczyk mógł raczyć się kofeinowym nektarem. Sprzedaż kawy wzrosła do niewyobrażalnego do tej pory poziomu. Kawiarnie pojawiały się w miastach jak grzyby po deszczu. W samym tylko Wiedniu pod koniec XIX wieku funkcjonowało ich około 1200. W Europejskich sercach zagrzały sobie szczególne miejsca włoskie sposoby przygotowywania kawy. Takie określenia jak cappuccino, caffè czy latte macchiato zagościły na stałe w językach Starego Kontynentu, ciągle wzbudzając niewiarygodnie przyjemne skojarzenia. Kawa włoska stała się praktycznie jedyną, „prawdziwą kawą”; inna niż italska przestała istnieć. Ba! Dla wielu nawet nie ma prawa bytu.



© 2019 http://kawowy.informator.bielawa.pl/